Săptămâna Verde Europeană 2022 are loc în perioada 30 mai – 5 iunie 2022.
Săptămâna Verde Europeană este o oportunitate anuală de a dezbate politica europeană de mediu cu factorii de decizie politică, ecologiști de top și părți interesate din Europa și nu numai.
Ediția din acest an se concentrează pe European Green Deal – strategia de creștere durabilă și transformatoare a UE pentru o Europă eficientă din punct de vedere al resurselor și neutră din punct de vedere climatic până în 2050.
Conferința hibridă ,,Săptămâna Verde” se deschide pe 30 mai cu o dezbatere la nivel înalt asupra a ceea ce se întâmplă cu politica de mediu a UE în vremuri de criză. În ziua următoare, trei aspecte importante ale transformării – economia circulară, poluarea zero și biodiversitatea vor fi în centrul atenției.
Pe parcursul săptămânii, vor avea loc evenimente pentru parteneri în toată Europa și nu numai.
,,Save Environment with 3R’s”-eveniment oficial în cadrul Săptămânii Verzi Europene 2022
Agenda evenimentului organizat ca activitate de follow-up a proiectului


30 Mai- întâlnire online cu elevi și profesori din 4 țări
90 de elevi și profesori din 4 țări (România, Republica Moldova, Turcia și Letonia) au participat la întâlnirea din cadrul evenimentului oficial al Săptămânii Verzi Europene.
În cadrul întâlnirii a fost prezentat proiectul și prima mobilitate organizată în Dortyol (Turcia); a fost detaliată agenda săptămânii și discutat Pactul Verde European. Participanții au răspuns la două întrebări menti:
31 Mai-Postere digitale cu sloganuri despre reciclare, reutilizare și reducere
Elevii participanți au creat postere/afișe digitale cu sloganuri pe tema celor 3R. Eleviiau folosit aplicația canva.com.
Iată câteva din posterele elevilor:
1 Iunie-Coșuri pentru reciclare selectivă
?Astăzi creăm coșuri de reciclare!
Beneficiile reciclării:
?Reduce cantitatea de deșeuri trimisă la gropile de gunoi și incineratoare
?Conservă resursele naturale precum lemnul, apa și mineralele
✨Crește securitatea economică prin accesarea unei surse interne de materiale
?Previne poluarea prin reducerea nevoii de a colecta noi materii prime
? Economisește energie
?Sprijină producția și conservă resursele valoroase
?Ajută la crearea de locuri de muncă în industria de reciclare și de fabricație din întreaga lume.









2 Iunie-Hrănitoare pentru păsări din materiale reciclabile
Realizarea de hrănitori din materiale reciclabile pentru păsări este o modalitate excelentă de a implica elevii în activități în natură și de a-i învăța cum să fie prietenoși cu mediul.
3 Iunie-Obiecte decorative din materiale reciclabile!
Elevi din România, Turcia, Letonia și Republica Moldova au creat obiecte decorative din materiale reciclate!
Arta reciclării oferă un nou scop pentru obiectele care și-au atins utilizarea inițială. Utilizarea acestor obiecte în lucrări de artă conservă resursele și reduce cantitatea de gunoi.
Creând obiecte decorative din materiale reciclate promovează un mesaj important. Acesta servește ca o reamintire a problemelor cu care se confruntă planeta noastră și ne inspiră să ne schimbăm stilul de viață și să refolosim obiectele în moduri noi și creative.
Fă-l real!!!
4 Iunie- Acțiuni de ecologizare, de reciclare selectivă a deșeurilor
Ultima noastră zi de activități este dedicată reciclării selective a deșeurilor!
De ce este importantă reciclarea și cum poate aduce beneficii mediului înconjurător?
*Protejează ecosistemele și viața sălbatică
Când reciclăm, diminuăm perturbarea lumii naturale. Când tăiem mai puțini copaci și păduri, prevenim daunele aduse animalelor. Prin reducerea perturbărilor și daunelor aduse lumii naturale, contribuim la conservarea ecosistemelor și a vieții sălbatice.
*Ne conservă resursele naturale
Unele dintre resursele naturale ale lumii sunt insuficiente și, atunci când reciclăm, contribuim la conservarea acestor resurse naturale.
Când reciclăm hârtie, salvăm păduri și copaci. Când reciclăm plasticul, acesta preia o mulțime de deșeuri solide și poate dura secole până se descompune. În plus, majoritatea plasticului provine din hidrocarburi din combustibili fosili.
Reciclarea metalelor reduce nevoia de a extrage minereu metalic nou, în timp ce reciclarea sticlei reduce nevoia noastră de anumite materii prime, cum ar fi nisipul.
*Economisește energie
Fabricarea produselor din materiale reciclate necesită mai puțină energie decât fabricarea lor din materii prime noi. Este nevoie de mult mai puțină energie pentru a face produse din materiale reciclate decât din materii prime. De exemplu, reciclarea unei sticle de sticlă economisește suficientă energie pentru a aprinde un bec de 100 de wați timp de patru ore.
*Reduce nevoia de a recolta materiale noi
Când reciclăm, ne reduce nevoia de a recolta materii prime. Cererea noastră tot mai mare pentru aceste materii prime înlocuiește și oamenii care locuiesc în apropierea pădurilor sau în jurul sistemelor fluviale. Când reciclăm, reducem posibilitatea de a deteriora pământul sau comunitatea altcuiva.
*Reduce emisiile de carbon
Reciclarea consumă mai puțină energie, ceea ce ne reduce amprenta de carbon și emisiile. Reducerea amprentei noastre de carbon ajută la minimizarea deșeurilor eliberate de metan din depozitele de gunoi, ceea ce contribuie la schimbările climatice.
*Economisește bani
Reciclarea deșeurilor este mult mai ieftină decât colectarea și eliminarea obișnuită a deșeurilor. Cu cât reciclăm mai mult, cu atât mai mulți bani putem economisi. Retururile depozitelor pot contribui, de asemenea, la adăugarea de stimulente financiare pentru reciclare.
Reciclarea poate ajuta la protejarea mediului înconjurător, conservând în același timp resursele naturale. Este esențial să reciclăm și să minimizăm cantitatea de deșeuri pe care o punem în atmosferă. Acest lucru poate ajuta la economisirea energiei, la reducerea deșeurilor din depozitele de gunoi și la protejarea mediului.
*Aduce oamenii împreună
Reciclarea reunește comunitățile și îi ajută pe oameni să strângă bani pentru școli, colegii, spitale și multe altele. Aceste activități de reciclare fac orașele și orașele mai fericite și mai curate.
*Educă oamenii despre importanța protecției mediului
Când comunitățile se reunesc pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la reciclare, îi învață pe oameni despre importanța protejării mediului și cum să facă acest lucru. Educarea oamenilor cu privire la protecția mediului poate ajuta generațiile viitoare cu cunoștințele și înțelegerea de care au nevoie pentru a reduce poluarea.
*Creează locuri de muncă
Reciclarea creează noi locuri de muncă în fiecare an. Locuri de muncă în reciclare includ sortatori, șoferi, mecanici, tehnicieni și multe altele.
*Reduce incinerarea
Când reciclăm, reprocesăm materiale pentru a face produse noi, reducând cantitatea de deșeuri trimisă spre incinerare.
Acest proiect este finanțat cu sprijinul Comisiei Europene.
Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei.